Blog – De controller in knutselland

Blog – De controller in knutselland

De controller in knutselland

Louwrens van der Linden, 7 juni 2018

Vandaag weer een zeer inspirerend gesprek gehad met de BI-professionals Martijn Olivier en Diego Bormann van The CDO (www.linkedin.com/company/cdo-consulting). Zij zijn gevestigd in B Amsterdam. Een heuse cooker van slimme ondernemers in IT en andere start-ups.

Samen even sparren in de kruidentuin met verroeste oldtimers op het grootste dakterras van Amsterdam. Ik ben onder de indruk van het verhaal van 2 gedreven, slimme en integere ondernemers in de BI. Met alle uitdagingen van elke ondernemer. Na wat chit chat, kwamen we op wat ons inspireert als professionals. Zij, vanuit de BI, data en IT. Ik, vanuit mijn ervaringen en visie als financial die business control en betrouwbare sturingsinformatie voor organisaties opzet. Met hen mocht ik bij Spaarnelanden NV de BI en dashboards opzetten voor de afdeling business control die ik heb geïnstalleerd.

We komen op het onderwerp: gerommel in de marge en de hardnekkige weerstand om hierin echt verandering te krijgen.

Wij zien het namelijk nog enorm veel in de wereld van sturingsinformatie. Professionele overheden en bedrijven waarbij controllers zelf de sturingsinformatie nog opmaken in excel zonder dat de aansluiting zichtbaar is te vinden naar brondata. Laat staan of wel is vastgesteld of de data-integriteit is gegarandeerd. Bijvoorbeeld met een goede AO/IB en key controls die zijn ingericht in processen en systemen waarmee de data tot stand komen. Processen lopen soms niet lekker en aan het einde van de maand als de cijfers weer moeten worden gepresenteerd, wordt de controller geconfronteerd met de resultante van het proces: vervuilde data. Maar, allerlei deadlines moeten worden gehaald om toch de sturingsinformatie te leveren aan bestuurders en toezichthouders. De controller wil behulpzaam en klantgericht zijn. De verleiding is dan groot om pragmatisch te knutselen met handmatige correcties in de excelsheet. Of als er nog even tijd is. Even wat memoriaalboekingen in de administratie duwen. Soms ook, door de actuals te laten voor wat ze zijn en in de forecast te corrigeren zonder goed te weten wat er nu echt aan de hand is met de brondata. Natuurlijk doet de controller dit met zijn scherpe bril en een goed gevoel voor cijfers. En ik zeg als financial ook eerlijk: excel is zo heerlijk flexibel als de nood hoog is en de deadline nadert. Professionele visuals wekken bij de bestuurder de indruk dat de sturingsinformatie top op orde is.

Vaak heeft de bestuurder hier helemaal geen weet van. Deze tussentijdse sturingsinformatie van de controller wordt intern ook niet onafhankelijk gevalideerd. Bij grote organisaties worden al die sheets vaak nog met het handje geconsolideerd tot een dashboard in excel.

De bestuurder vertrouwt op de gepresenteerde informatie. Maar eigenlijk neemt hij besluiten op informatie waarvan hij eigenlijk niet weet hoe deze tot stand is gekomen en of deze wel betrouwbaar is. Hij vaart blind op zijn controller.

Lange tijd is controllersland overgeleverd geweest aan de tool van excel. Iets waaraan we gewend zijn en goed loopt, willen we graag zo laten. Uw controller is echter een zwaar opgeleide professional. Een gemiddelde business controller op de payroll  kost uw bedrijf snel € 80 – €100 per uur. Eigenlijk wilt u als bestuurder niet dat hij elke maand een week in excel zit te knutselen à raison van € 3.000 – € 4.000. Niet alleen voor deze structurele stafkosten.

U ziet deze dure professional liever als uw business partner. Als een spin in het web van uw organisatie die bijvoorbeeld tijd voor u heeft om wijzigingen in strategie door te rekenen. Die tijd kan maken voor een doorlichtingsonderzoek. Die de input levert voor beleidsstukken. Die voor de sturingsinformatie volgt of de organisatie in lijn is met de strategie. Die hiervoor de verbinding legt van de bestuurderstafel naar de werkvloer. Een controller die bezig is om innovaties voor u te calculeren in business cases en bijvoorbeeld actief op zoek gaat naar de mogelijkheden van funding of u helpt bij het beoordelen van marktonderzoek. In ieder geval een controller die tenminste zijn tijd besteedt aan de analyse van sturingsinformatie. Die afwijkingen en trendbreuken spot en er in de krochten van de organisatie als business partner mee aan de slag gaat. Hij denkt met u mee of zaken in de bedrijfsvoering efficiënter en effectiever kunnen. Hij volgt de ontwikkelingen in de wereld van controllers en zorgt ervoor dat u up-to-date bent.

Wij noemen deze soort controllers FreshB’s: professionals die als onderdeel van de staf voortdurend toegevoegde waarde leveren.

FreshB helpt uw organisatie graag bij het spotten van de kansen en het vergroten van het rendement van uw controller. We helpen bij het opzetten van BI die zonder geknutsel op de brondata aansluit. We helpen bij het op orde brengen van de data-integriteit in goed ingerichte processen en systemen. Met passende AO en interne beheersing waarbij de betrouwbaarheid in het proces wordt gevalideerd.

Ik help u heel graag en werk graag samen met professionals als Martijn en Diego. FreshB heeft een groot netwerk met 200 hoog opgeleide professionals in control en finance die uw organisatie kunnen helpen bij dit soort vraagstukken. Dit zijn specialisten die helpen in het op orde zetten van control en finance en de controller op te laten treden als uw business partner.

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wilt u weten wat FreshB voor uw organisatie kan betekenen?

© 2018 FreshB -Powered by Linden Associates